Haruki Murakami m’agrada molt!

Despietat país de les meravelles i la Fi del MónTítol: Despietat país de les meravelles i la Fi del Món
Autor: Haruki Murakami
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-9787-446-5
Preu: 19,90€

Irònic, però encertat. País de les meravelles; ciutat caòtica amb patiment, maldat, consciència, records, rancor… Fi del Món; ciutat pausada i tranquil·la, buida. Lloc sense sentiments on un podria viure tristament feliç per una eternitat.

A Despietat país de les meravelles i la Fi del Món Murakami ens presenta la ment humana com una gran incògnita però, alhora, com allò més manejable i domesticable. Dues històries amb un mateix protagonista que s’entrellacen al final.

Els capítols parells ens parlen de la Fi del Món, una ciutat perfecta envoltada d’una muralla on el protagonista és un nouvingut sota el títol de “lector de somnis”. Per entrar en aquest món cal primer desfer-se de la pròpia ombra. En els capítols senars la història succeeix a Despietat país de les meravelles on l’ésser humà té ment i, com a tal, barreja sentiments amb raó. En aquest món, el protagonista és un calcutec (un processador de dades) que es veu embolicat en una guerra d’informació entre el Sistema i la Factoria.

Despietat país de les meravelles i la Fi del Món va ser la novel·la que va llançar a la fama Haruki Murakami al Japó l’any 1985 i, per tant, cal situar-la com a precedent de novel·les tant reconegudes com Kafka a la platja o La crònica de l’ocell que fa girar el món. És, doncs, un petit tast del surrealisme més impenetrable que acompanya el món de Murakami.

Un llibre inquietant, sens dubte. Una interessant visió de la consciència i la identitat humana. Reflexiu, sense moralitats previsibles, ple de petits detalls que evoquen a pensar que un té entre les mans un llibre peculiar.

Per acabar us deixo un fragment d’una conversa entre el protagonista i la seva ombra:

Em dius que no hi ha lluites ni odi ni desig, a la Ciutat. Això és un somni bonic, i jo vull la teva felicitat. Però l’absència de lluites o d’odi també significa el contrari de no existir. Ni alegria, ni comunió, ni amor. La felicitat solament creix allà on hi ha desil•lusió, depressió i pena; sense la desesperació de la pèrdua, no hi ha esperança

Per cert, no volia acabar el que potser serà rel meu darrer comentari abans de Sant Jordi sense dir-vos quina crec que serà la meva propera compra el dia 23… 1Q84. No podia ser d’una altra manera, no trobeu? Tenint en compte com m’ha enganxat aquesta lectura, tinc el convenciment que aquest títol, que surt com a número 1 en vendes a pràcticament totes les llistes, m’agradarà d’allò més!

Títol: 1Q84
Autor: Haruki Murakami
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 784
ISBN: 978-84-9787-686-5
Preu: 26,00 €

Aquí teniu el primer capítol en pdf!

Jo ja me’l sé de memòria! Hehehe…

Share

3 pensaments a “Haruki Murakami m’agrada molt!

  1. Moroboshi

    Me l’estic llegint, ja que sóc un gran fan del mestre Murakami, i m’està agradant més que no em pensava (l’absurd no m’acostuma a tirar gaire). Però la traducció… uf… es nota que està feta de l’anglès, no del japonès, i no entenc per què. No entenc per què es va fer així, vull dir. Sí que entenc per què es nota: expressions calcades de l’anglès i passades tal qual al català. Fa mal a la vista. Per què no ho podia fer l’habitual Albert Nolla? 🙁

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.