Terra baixa

Títol: Terra baixa
Autor: Àngel Guimerà – Hernan Migoya i Quim Bou
Editorial: Glénat
Pàgines: 64
ISBN: 978-84-9947-298-0
Preu: 17,95€

Estem d’enhorabona. L’editorial Glénat ha editat en còmic el clàssic de la literatura catalana Terra baixa, i ho ha fet en format d’alta qualitat. Una llaminera porta d’accés a l’obra del poeta i dramaturg Àngel Guimerà. L’adaptació de la famosa peça teatral neix de la col·laboració entre Glénat, TV3 i Fausto Producciones, que han fet coincidir l’estrena del film a la petita pantalla amb l’aparició del còmic.

Hernán Migoya i el dibuixant Quim Bou han estat els encarregats de traslladar l’obra teatral al llenguatge de les vinyetes, i ho han aconseguit aportant una mirada moderna i cinematogràfica que treu la pols a la prestatgeria dels clàssics. Ens trobem davant d’un còmic amb identitat pròpia, fet amb delicadesa i afecte, que enriqueix una de les obres més populars d’Àngel Guimerà.

Pel que fa als dibuixos de Quim Bou, són tan expressius i estan tan ben dibuixats que produeixen veritable plaer visual. No és habitual trobar vinyetes que reflecteixin tota l’energia i bellesa dels paisatges rurals d’aquesta “terra nostra”. La seva potència cromàtica és embriagadora.

Sobre el guió d’Hernán Migoya, ens apropa al drama del matrimoni arreglat amb un text actual que no perd els matisos ni la lluminositat de l’univers Guimerà. L’escriptor supera el repte amb una adaptació intel·ligent i brillant, que aconsegueix transmetre tota la complexitat i la tensió emocional de l’obra original.

Així doncs, els lectors de còmic que no estiguin habituats al llenguatge clàssic tindran ocasió de descobrir el poder i la intensitat de les passions que regnen a la Terra baixa. Són emocions instintives, el retrat de la maldat que habita en la dominació, en els abusos, en el tafanejar sense escrúpols. El lectors, però, també descobriran la bellesa de la innocència, del perdó i del batec dels cors valents.

Cal esmentar que es tracta d’una obra que no es mossega la llengua a l’hora de mostrar qüestions espinoses com ara els abusos del poder o la violència de gènere. La dominació d’una classe social és l’eix sobre el qual la trama avança, i el masclisme, propi de la època, no troba cap racó on amagar-se. De fet, es tracta d’una obra que ens parla de l’amor dolent. Tot el que veiem, el que ens és mostrat, són les conseqüències indesitjables d’accions egoistes i enganyoses.

Potser pròpies de l’època en què va ser escrita l’obra? O és què encara penseu que el discurs subjacent té vigència? Fa reflexionar!

En definitiva, aquesta versió de Terra baixa és una forma fantàstica de revisar la meravellosa obra de Teatre. Una nova mirada a l’obra de Guimerà sense les limitacions d’un escenari, que ens permet gaudir d’exteriors, de flashbacks i fins i tots de les aparicions que el Manelic narra als seus diàlegs.

Sincerament, crec que aquesta iniciativa és una bona notícia tant pel món del còmic com pel de la literatura catalana.

Share

7 pensaments a “Terra baixa

 1. Montserrat Brau

  “Fora tothom! Aparteu’s-e! He mort el llop! He mort el llop!” Que gran, l’Àngel Guimerà!!
  I com m’alegra que ens el portis en versió còmic, Patrícia. Estic totalment d’acord amb tu que és tan bona notícia per als fans del còmic com de la literatura clàssica.
  Per cert, tinc una pregunta, creus que a la meva filla d11 anys li agradaria? Jo no en sóc gaire, de còmics o novel·la gràfica, però la meva filla sí, i potser li faria gràcia… Ja em diràs, eh? Gràcies!!!

 2. Patrícia

  Hola Toro Salvaje, gracias por el cumplido, eres muy halagador.
  Aunque a quien hay que aplaudir es a los autores, yo sólo comento 🙂

 3. Patrícia

  Hola Montserrat,

  Penso que amb onze anys pot captar el drama i gaudir de la posada en escena. Abans no érem tan prim mirats amb el que llegien els nens, ho dic perquè hi ha un trasfons de sexe i violència. Aquí no hi entro. Però el còmic és molt xulo. Jo el recomano.

  Bona nit!

 4. Magda

  Ay, ay, aaaayyy que el Sr. Migoya se nos va hacia la linea clara… 😀

  Gracias por la reseña, Patricia, cada clásico puede tener una revisión.

 5. Patrícia

  A mí el Sr. M. siempre me ha parecido muy luminoso, incluso en sus escritos más oscuros.

  Classics never die!!! ;P

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.