Comentari de l’Andreu González, autor de Bon cop de falç!

Aquest llibre no deixa de motivar grans comentaris. Aquest, a banda de què és de l’autor i això és una cosa que sempre ens agrada molt, és molt interessant, ja que neix d’una carta d’en Josep Carol; en comptes de validar-lo a l’entrada corresponent, hem volgut portar-lo fins al fil principal del blog. Segur que us agradarà.
Moltes gràcies, Andreu, per compartir i ser nosaltres.

Títol: Bon cop de falç!
Autor: Andreu González i Ramon Gasch
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 400
ISBN: 978-84-6641-343-5
PVP: 21€

Permeteu-me que jo, en comptes de dir res amb les meves paraules, transcrigui uns paràgrafs d’una carta que em va enviar el 2 de febrer Josep Carol, un escriptor que l’any 1959 va guanyar el Premi Café Gijón. Carol va ser un dels fundadors del premis Vila de Martorell i és un crític literari agut, amb una cultura enciclopèdica.

“Vaig començar-ne la lectura a les quatre tocades i a penes tocades les set ja l’havia llegit sencera. És a dir, que la vaig pair d’una tirada, sense una sola pausa, tanta és la força narrativa que té. Cervantes va dir per sempre més que “novel·lar és narrar”. […] En les principals virtuts de qualsevol narració hi ha d’haver humanitat dels personatges, versemblança en l’acció, amarrament de l’atenció del lector i construcció excel·lent. La tercera la compliu a meravella.”

“L’assumpte que heu triat és bo, molt bo, posseeix una força enorme, explica un moment històric de gran relleu i ara, amb el catalanisme rampant, resulta oportuníssim.”

“No m’estranya que n’hagi sortit una segona edició. La destresa amb la qual exposeu i desenvolupeu l’argument és superlativa i modèlica, a banda de l’interès històric i polític del tema.”

“L’arrencada -l’assassinat del cavaller de Fluvià- i l’escenari que l’embolcalla està tractat amb mà de mestre. Un altre gran moment és el setge de Cambrils, així com la batalla de Montjuïc. Per cert, que he incrementat els meus coneixements sobre la batalla de Martorell, la qual cosa és d’agrair.”

“La pesta negra a la capital és un altre punt al vostre favor per la bona recreació de l’atmosfera social i personal.”

“Abans de posar punt i final a aquest text vull expressar la meva absoluta admiració per la recreació històrica que heu aconseguit i sobretot, sobretot, perquè d’un cap a l’altre de l’obra no s’hi observa ni un sol instant la diferència d’autor, la forma o personalitat diferent de l’escriptura del text. La coherència és total i res no indica que la novel·la sigui fruit d’una col·laboració.”

També ens ha fet alguna observació al llibre no tant elogiosa, però m’estimo més guardar-me-la per al Ramon i per a mi.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.