L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, de Jonas Jonasson

Fa molts anys, un company em va deixar el llibre La Conjura de los Necios (John Kennedy Tool), que després va tenir una traducció al català titulada La Conxorxa dels Enzes. Cal dir que amb la lectura d’aquell llibre premiat amb el Pulitzer m’ho vaig passar molt bé, alhora que pensava que difícilment em tornaria a trobar amb un llibre tan iconoclasta i amb un tipus d’humor tant esbojarrat. Sortosament, amb la lectura de L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra he recuperat alguna d’aquelles estones tan divertides que em va proporcionar la lectura de La Conjura de los Necios.

Si en aquell llibre era un impagable Ignatius Really el protagonista d’unes situacions que fregaven el deliri, en aquest llibre que comento ara, ho és un divertit, vital i jove avi que respon al nom d’Allan Karlsson. Un home que el mateix dia que compleix 100 anys decideix escapar per una finestra de la residència on es troba internat i on tothom li ha preparat una festa d’aniversari. No cal dir que els organitzadors de la festa, davant de la fugida del nostre venerable avi i artificier vocacional, es queden amb un pam de nas.

Gaudirem amb les seves insòlites aventures posteriors a la fugida de la residència i reviurem delirants anteriors episodis de la seva vida que el porten a incendiar la ciutat de Vladivostok (ja he comentat la seva vocació d’artificier), a viure durant 15 anys “vivint del cuento i en règim de pensió completa” en una paradisíaca illa, a salvar la vida del dictador Franco en el decurs de la Guerra Civil Espanyola, o a compartir taula i amistat amb personatges com Churchill, Mao, De Gaulle, Truman, el dictador coreà Kim-Jong-Il o el sanguinari Stalin, a qui ajudarà a fabricar la bomba atòmica sota una intoxicació etílica de vodka (la seva beguda preferida).

Pròximament, aquest llibre que us recomano, si el que voleu és gaudir de bones i esbojarrades estones de lectura, tindrà la seva versió cinematogràfica.

Títol: L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra
Autor: Jonas Jonasson
Editorial: La Campana
Pàgines: 411
ISBN: 978-84-96735-65-1
Preu: 19 €

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.