Retrat d’un assassí d’ocells, d’Emili Teixidor

@Labutxaca @Grup62

Al morir fa escassos mesos l’Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona 1933 – Barcelona, 2012) vaig decidir que aquest estiu em llegiria alguna novel·la seva. Si ja a l’escola em vaig llegir, entre d’altres, L’ocell de foc, i més recentment les celebrades Pa negre i Els convidats, crec que no ha de ser menys celebrat aquest Retrat d’un assassí d’ocells, que en certa manera va inspirar tant la novel·la com la pel·lícula Pa negre.

Ambientada en un poble petit i muntanyós durant la posguerra, sota la mirada i els records d’un infant a punt d’entrar en l’adolescència, els lectors anem descobrint i som partícips dels entramats i dels enigmes que sorgeixen al poble i entre els seus veïns, que com era normal en l’època, estaven sotmesos i/o molt influenciats per la família podent, la policia i els clergues d’aleshores.

Així, a mesura que avança la narració, anem descobrint les raons d’alguns assassinats, de l’aparició i desaparició d’alguns veïns, dels misteris i rivalitats entre membres d’una mateixa família, etc. I els ocells, innocents animalons, tenen un paper rellevant a l’obra.

I l’Emili Teixidor, com gairebé sempre, fa un exercici del llenguatge magistral, ja que aconsegueix adaptar l’argument al punt de vista d’un jove i el seu vocabulari, agafant també una certa distància donada per la joventut i la innocència del narrador, en Tori de La Palleria.

Nosaltres, no tingueu cap dubte que aquest Retrat d’un assassí d’ocells és una magnífica novel·la, la lectura de la qual atrapa el lector no només per l’argument sinó també pel ritme narratiu i pel gust que sentireu al llegir-la, sigui on sigui i quan sigui.

Títol: Retrat d’un assassí d’ocells
Autor: Emili Teixidor
Editorial: Labutxaca
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 288
ISBN: 978-84-9930-326-0
Preu: 10,95€

Share

Un pensament a “Retrat d’un assassí d’ocells, d’Emili Teixidor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.