Butcher’s Crossing, de John Williams

butcherscrossing

@Ed_62 @Grup62

Un western antiwestern?

Després de l’Stoner i l’August arriba la novel·la que ens faltava de John Williams i que va ser la primera en ser publicada (1960): Butcher’s Crossing. Un western. Sí un western. Jo que no sóc especialment amant del gènere, però caram! Com m’ha seduït, la novel·la!

La novel·la se situa al centre dels EUA  cap a l’any 1873 i narra la història d’un jove que abandona Boston i la vida acadèmica per anar a Butcher’s Crossing, un poble, o sigui, quatre cases, un hotel, un magatzem, quatre estables i una taverna amb la seva prostituta (personatge que desperta gran tendresa), al mig del no-res per unir-se i pagar una expedició que un vell caçador de bisons somia fer a una vall mítica, verge, més enllà de l’horitzó que es veu des de Butcher’s Crossing on els bisons pasturen a milers. Els acompanyaran un vell, manco, antic i fidel company de fatigues del caçador i lector de la Bíblia, i també un escorxador contractat, home repulsiu i insolidari, especialista en arrencar les pells de bisons. Aquesta cacera els ha de fer rics, molt rics. Ja tenim els quatre personatges que emprendran el viatge.

El jove Andrews, el protagonista que narrarà la història, busca en la natura salvatge trobar un sentit a la seva vida i l’alliberament d’una opressió vital. Aquesta natura, que els homes explotaran sense pietat, és ferotge, magnífica, terrible, destructiva,… i Williams la descriu de forma extraordinària, concisa, precisa, elegant:

“L’herba … canviava de color en el decurs del dia. Al matí, sota els primers raigs rosats era gairebé grisa; més tard, sota la claror groga del sol de mig matí, era d’un verd brillant; al migdia adquiria un to blavós; a la tarda, quan el sol era més intens, vistos des de lluny els brins d’herba perdien la seva essència individual, i enmig del verd s’intercalava una pinzellada ben definida de color groc, fins al punt que quan l’escometia una brisa suau, semblava com si el color que recorria l’herba fos viu, i podia desaparèixer i reaparèixer en qualsevol moment; al vespre, després de la posta de sol, l’herba adoptava un to lilós, com si hagués absorbit tota la claror del cel i no li volgués tornar.” p. 107

Però la novel·la no és només una història d’aventures de frontera ben narrada. És també la història iniciàtica del pas d’un jove urbà, vagament panteista, a un home fet i endurit per la natura, cavalcant solitari cap a l’horitzó. Williams la fa servir per explicar la història humana del que els americans anomenen broken dreams i és també la descripció dels sentiments i la natura humana: la por i la valentia, el sacrifici generós i l’egoisme, l’alegria i l’angoixa, la innocència i la depravació, l’explotació sense miraments de la natura …  I tan ben fet, tan ben construït, tan ben escrit… com a les seves novel·les posteriors.

Decididament em declaro fan de John Williams i espero que el boca-orella també funcioni per aquesta obra com ho va fer per l’Stoner i l’August.

Molt i molt recomanable.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: Butcher’s Crossing
Autor: John Williams
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-297-7142-8
Preu: 18,90€

Share

Un pensament a “Butcher’s Crossing, de John Williams

  1. Retroenllaç: El quarto fosc | El piset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.