1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó, de Jordi Mercader

1960

@ColumnaEdicions @Grup62

Sovint hi ha fets de la història del nostre país, ciutat o barri dels quals hem sentit a parlar als nostres pares o avis però que, per un motiu o per un altre, no hem arribat a conèixer mai prou bé. Els guardem a la memòria, emmagatzemats a la categoria de “batallites” familiars, però com que no ens pica prou la curiositat no els donem més importància fins que un dia un documental a la tele, una notícia al diari o un llibre ens els tornen a posar pel camí.

Això és el que m’ha passat a mi amb la quarta obra de Jordi Mercader, 1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó. Tots sabem que el període del 1939 al 1975 va ser un dels més durs a Espanya i molts sabem que durant aquest període van sorgir personatges més o menys rellevants en la societat catalana, com l’alcalde Porcioles, el president Pujol o, ja cap al final, Salvador Puig-Antich. Personatges coneguts, alguns d’ells, per haver estat empresonats arrel de manifestar comportaments contraris al règim de Franco. El que passa és que sovint ens quedem en la generalitat dels fets.

En aquest cas, la novel·la se centra en els Fets del Palau, parant atenció en els esdeveniments que van començar amb la famosa frase de Luis de Galinsoga, director de La Vanguardia, “Todos los catalanes son una mierda” en una parròquia de Barcelona en sentir l’homilia del capellà en català enlloc de llatí o castellà. Unes paraules que van generar actuacions reivindicatives contràries al règim franquista aprofitant una visita del dictador a Barcelona.

Així que, si qualsevol de Nosaltres té una mica de curiositat per saber com és que en Jordi Pujol va passar set anys a la presó abans de ser President de la Generalitat, és gairebé indispensable la lectura d’aquesta novel·la de . Això o aneu a la biblioteca, però us ben asseguro que llegir aquesta història és molt més divertit (sense desmerèixer el valor de les biblioteques!!).

Aquí teniu el booktràiler del llibre del Jordi Mercader.

Títol: 1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó
Autor: Jordi Mercader
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 400
ISBN: 978-84-664-1815-7
Preu: 19,95€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.