Canadà, de Richard Ford

canada

@Ed_Empuries @Grup62

Avui us vull parlar d’un llibre especial que acabo de llegir: la novel·la Canadà, de Richard Ford. És una novel·la de més de 400 pàgines, d’un autor nord-americà del qual ja s’han publicat altres obres i que comença de forma sorprenent. En les 6 primeres línies del primer capítol ja t’ha dit què “passarà” a la novel·la:

“Primer, parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després, dels assassinats que van tenir lloc més tard. El robatori és la part més important perquè va servir per orientar la vida de la meva germana i la meva cap al camí que finalment van seguir. Res no s’entendria del tot si no l’expliqués primer.” Pàg. 13

I a partir d’aquí, com el puzzle de mils de peces de les Catarates del Niàgara que fa son pare dins la novel·la, l’adolescent Dell Parsons anirà “col·locant les peces” i descrivint de forma minuciosa i polida com era i què feia el pare, com era i què feia la mare, la seva germana bessona, i de com era la seva vida familiar a Great Falls abans de la gran equivocació dels seus pares. Tot narrat des dels ulls d’un noi de 15 anys que va descobrint de forma “normal” la vida.

“Ser un nen en aquelles circumstàncies consistia, sobretot, a esperar que els pares fessin alguna cosa o esperar ser més gran, i això semblava molt lluny” Pàg. 122

Les conseqüències de l’acció dels seus pares, que ràpidament seran detinguts i empresonats deixant sols als adolescents i la fugida al Canadà preparada per la mare per tal d’evitar els serveis socials de protecció infantil, portaran al nostre jove sol (la germana ja s’ha escapat a “viure” la seva vida) a ser confiat a un fugitiu, personatge fosc i brutal, en un indret estrany, a les planes del Canadà. Un lloc amb poblacions abandonades on només queden 2 habitants, 3 barraques i un remolc i on el nostre personatge, en unes condicions brutals, dirà adéu a la infantesa i en una gran solitud interior anirà descobrint i construint el seu destí i desenvolupant un concepte de vida.

Nosaltres, no us continuo explicant més l’argument. De fet, l’autor sovint preanuncia com acabarà una determinada situació o ens diu francament què passarà més endavant, com ha fet tot just començar la novel·la. Perquè l’acció no és el que importa. El que importa és seguir, a través de les minucioses descripcions, els pensaments i sentiments del protagonista, les diferents situacions, els personatges que hi apareixen en la narració… o bé el que importa són determinats moments o escenes. Penso, per exemple, en el desconcert dels dos fills quan es queden sols a casa després que s’hagin emportat els pares emmanillats, que de cop se senten completament lliures. O en les nits del jove Dell a la barraca, o les inquietants converses del noi amb en Charley Quarters o en la tendra escena de retrobament al cap de 50 anys dels dos germans…

Al mateix temps, altres temes hi són subjacents: Amèrica i el Canadà, el tema tan estimat pels americans de les oportunitats -primeres o segones-, la fragilitat de l’ésser humà, la soledat, la mutabilitat de les coses, la recerca del bé…

És una obra d’una gran riquesa. Una obra de Literatura en majúscules.

Títol: Canadà
Autor: Richard Ford
Editorial: Empúries
Col·lecció: ANAGRAMA/EMPURIES
Pàgines: 448
ISBN: 978-84-9787-876-0
Preu: 24,90€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.