La bíblia de pedra, de Marc Capdevila

labibliadepedra ha triat un important passatge de la història artística de Catalunya com a fil conductor de la seva novel·la, la construcció de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll. Així és com ens situa al segle XII, en ple període romànic, durant el comtat de Ramon Berenguer IV i en ple apogeu de les abadies de Ripoll i Sant Pere de Rodes, clars exponents, juntament amb el conjunt de Boí, del romànic català, però sobretot, de l’escultura religiosa, concentrada a les portalades de les esglésies.

La bíblia de pedra no és només una narració sobre la construcció de la portalada de Ripoll, és també una història de misteri en la qual els personatges principals, la Violant (guaridora), n’Ermengol (pintor) i l’abat Gausfred, es veuen embolicats en mirar de descobrir el perquè de les estranyes morts de tres bagasses.

Però Capdevila no es queda aquí, perquè a través de la lectura podrem veure que darrera de la narració hi ha un gran treball de documentació. Podrem conèixer també l’estil de vida dels diferents estrats socials que convivien el segle XII, els costums, les lleis no escrites i aquelles que els més benestants anaven escrivint sobre la marxa, els drets dels més rics i els deures dels més pobres i, com no podia ser d’una altra manera, les injustícies socials que s’imposaven pel fet d’haver nascut en un lloc o en un altre sense tenir en compte el valor real de les persones.

Marc Capdevila s’uneix al grup d’escriptors que com Maria Carme Roca o Martí Gironell, entre d’altres, ens ajuden amb les seves obres a fer-nos una idea de com era la vida al nostre país uns quants segles enrere. La bíblia de pedra és la seva primera incursió en la novel·la històrica, però el 2007 ja va demostrar el seu potencial com a escriptor amb Aigua pudenta, novel·la que aquell mateix any va guanyar el premi Sebastià Juan Arbó.

Aquí teniu els primers capítols en pdf.

Títol: La bíblia de pedra
Autor: Marc Capdevila
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Èxits
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-297-7317-0
Preu: 19,50€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.