La bíblia de pedra, de Marc Capdevila

labibliadepedraA Catalunya es conserva, encara que en mal estat per malaltia de la pedra, una portada romànica notabilíssima per l’abundància i riquesa de les imatges representades. A més del Pantocràtor, els símbols dels evangelistes i els 24 vells del Judici Final, hi ha també fragments d’escenes bíbliques conegudes com Caïm i Abel, l’Èxode, Jonàs, el profeta Daniel, els símbols del zodíac i les representacions dels mesos de l’any, a més de animals fantàstics i formes vegetals que sovint ocupen els espais restants.

Sota l’estructura de pedra esculpida hi havia una versió pintada que segurament va fer de guia. Tot plegat, inspirat en la famosa Bíblia de Ripoll -un dels còdex més importants i ric en il·lustracions dels que es conserven de l’Edat Mitjana -avui als museus del Vaticà- que va sortir del scriptorium d’aquell monestir en l’època de l’abat Oliba (971-1046) Tot aquest preàmbul justifica el títol de la novel·la i ens a serveix per comentar-la.

, inspirat en aquesta multitud d’imatges, de la Bíblia de Ripoll i de la portada de Santa Maria, ha construït i novel·lat a La bíblia de pedra un fantàstic fris de personatges: Violant la Remeiera, Blanca de Mataplana, filla del baró Hug de Mataplana, Ermengol, el pintor de frescos, l’abat Gausfred, el jurista Bonhom de Caldes, la Tafurera i gent del poble i bagasses… situant-los a Ripoll l’any 1162 durant la construcció de la portalada esculpida del monestir de Santa Maria, és a dir  més de cent anys anys després de l’època d’Oliba.

I a partir d’aquí la novel·la. Amb una intriga inicial, que serveix per presentar les formes de vida medievals. Amb la brutalitat dels senyors feudals, les ambicions dels abats, el comportament dels monjos, la irrupció dels ideals trobadorescos, el pes de la religió… I amb aquesta barreja de referències històriques documentades amb comportaments de mentalitat més moderna (les dones, per exemple) per a servir la versemblança narrativa. Tot això amb un llenguatge acurat i descripcions minucioses.

Molt recomanable per a lectors amics de la novel·la històrica amb ganes de viatjar al Ripoll del segle XII.

Aquí teniu els primers capítols en pdf.

Títol: La bíblia de pedra
Autor: Marc Capdevila
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Èxits
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-297-7317-0
Preu: 19,50€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.