Caín

Aquests dies he estat parlant amb Josep, un fan d’aquells amb carnet de militant del Saramago. Li vaig preguntar si regalaria Caín aquest Sant Jordi i em va dir que quan no sabia del cert els gustos del destinatari optava per llibres menys compromesos, tipus Dan Brown (vegeu Comencem forts…) perquè amb Saramago o quedes com un autèntic senyor o fatal, donat que desperta passions o fòbies, sense grisos. Li vaig comentar que aquesta idea no me la podia deixar així de coixa i ens ha fet arribar aquest comentari, que espero que no sigui l’últim!

Títol: Caín
Autor: José Saramago
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 142
ISBN: 978-84-297-6358-4
PVP: 18’50€

Hola Amics: no estic gaire acostumat a escriure sobre llibres (de fet no estic GENS acostumat a escriure sobre llibres) però penso que una ressenya sobre una obra del meu admirat Saramago justifica l’estrena i l’esforç.

L’obra que us vull comentar es Caín, el darrer llibre de l’autor portuguès que ha caigut a les meves mans, i la veritat és que no m’ha decebut gens, trobem tots els trets característics de les seves novel·les: aquella interactuació que estableix amb el lector, aquell estil d’avi que explica un conte als seus néts a la vora del foc, aquella distribució anàrquicament intencionada entre majúscules i minúscules… Saramaguisme en estat pur!!

En aquest cas es tracta de rendir comptes amb l’Antic Testament –i per extensió amb el fet religiós en general- tot fent una repassada de les diverses atrocitats divines que s’hi recullen: genocidis, parricidis, infanticidis, relacions incestuoses i altres que de segur se’m queden al tinter. El fil conductor de tota la trama és Caín, el primer dolent de la pel·lícula, que estableix amb Déu una relació especial que es va desenvolupant durant la novel·la.

L’humanisme de Saramago es deixa veure durant tot el transcurs del relat, i queda perfectament reflectit en la següent frase de la novel·la: “La història dels homes és la història dels seus malentesos amb déu, ni ell ens entén a nosaltres, ni nosaltres l’entenem a ell”. Lapidària…

En definitiva una obra molt recomanable per a tots els que com jo som fans de Saramago i, donada la curta extensió del relat, per a tots aquells que vulguin gaudir dels escrits d’una ment de 88 anys d’allò més lúcida!

Josep

Us deixem amb un article a El País i una entrevista de Josep Cuní a José Saramago.

Share

2 pensaments a “Caín

  1. Montserrat Brau Autor de l'entrada

    Josep, si és cert que “només l’existència de Caín ens fa estimar Abel”, podem preveure que aquest serà el títol del proper Saramago?? Moltes gràcies pel comentari!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.