Cartes que amaguen històries, i també les creen

Títol: Cartes que sempre he esperat
Autora: Maria de la Pau Janer
Editorial Planeta
Col·lecció: Ramon Llull
Pàgines: 400
ISBN: 9788497081979
PVP: 21,50 €

Gran part del que llegeixo és llegit al tren. Amb aquesta novel·la, Cartes que sempre he esperat, a les mans perdia totalment les ganes que arribés la meva parada. Tancant el llibre de mala gana, em preguntava el perquè d’aquesta fascinació per les històries que amaguen les petites coses (llibres, cartes, pintures) i que també té en Lluís, un dels protagonistes de la novel·la.

Quines històries hi ha darrera les cartes que no arriben al seu destí? Què ens podria explicar un home gran dels veïns d’un bloc de pisos on ha viscut tota la vida? Aquesta pintura ens captiva… Com deu ser la vida de l’artista que l’ha pintada i de la seva família? Hi ha grans històries darrera de tot allò que ens envolta: en les converses entretallades que escolto a mitges mentre em prenc el cafè, o en el rostre enigmàtic que veig diàriement a classe i per algun motiu em crida l’atenció per primera vegada. Només esperen ser explicades abans que es perdin, quan siguin llençades al foc com cartes no reclamades, i desapareguin amb la memòria dels que es queden, o quan es deteriorin com el talent de l’artista incapaç de superar l’abandó…
En Lluís viu amb la por de no poder salvar alguna d’aquestes històries. Marcat pel record d’una mare que va passar mitja vida esperant una carta que va arribar, ja tard, en un tràgic moment, farà tots els possibles perquè les cartes que la Paula escriví a la Martina no es perdin com la seva història.
Perquè algunes històries mereixen romandre una mica més. I jo miro de seguir allargant-les tant com puc abans d’arribar a la meva parada de tren…
Maria de la Pau Janer presenta en vídeo Cartes que sempre he esperat.



Share

8 pensaments a “Cartes que amaguen històries, i també les creen

  1. Jack

    Jo també vaig llegir molt quan viatjava en tren (1 h mitja mínim cada dia!!!). Encara que no tenia especial interès en la Janer, li donaré una oportunitat, la veritat és que m’has despertat la curiositat…Estaré atent a les teves properes recomanacions!

  2. Jack

    Ah, un humil comentari/suggeriment/proposta de millora pel blog. Si publiqueu els posts amb una entradeta (primer paràgraf) i poseu un “llegir més”(en el que, clicant, puguis veure tot el post, hi haurà més posts per pàgina, de manera que no caldrà canviar de pàgina cada dos o tres posts.

  3. Montserrat Brau

    Hola Jack!
    ja hem fet fet perquè hi hagi més comentaris per pàgina (ara són 3!). Espero que amb això haguem facilitat la lectura, però ja m’has de perdonar si no veig massa clar el tema del resum. És que, a mi personalment, em costa fer una sinopsi quan redacto aquesta mena de posts personals on hi ha més de punt de vista que de ressenya i potser no entro a parlar del llibre fins al segon o tercer paràgraf… I si jo no faig resum, si ho he de demanar als amics encara em costa més!! Tanmateix, moltes gràcies per la teva proposta! Ja veus que hem fmirat de trobar una “tercera via”!

  4. Jack

    Gràcies per la resposta. Efectivament, el canvi millora la consulta dels posts, encara que jo no em referia a haver de crear un resum, sino a deixar visible títol i primer paràgraf (o els dos primers si el primer és curt), com a tast de la ressenya i si algú hi està interessat, només cal que cliqui a la icona “llegir més”. És una llei no escrita de les ressenyes que el primer paràgraf ha d’atrapar al lector…
    Personalment ho trobo un format molt bo i permet veure 6 o 7 posts en una mateixa pàgina (un exemple és el prestigiós blog de còmics: http://www.lacarceldepapel.com). En tot cas, només era una proposta.

    El vostre blog em sembla molt interessant i la veritat és que em desperta una enveja sana…Està obert a més co·laboradors?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.