El cas dels catalans

Aquest comentari es refereix a un llibre estrany. Un llibre nascut per a no ser líder de vendes en cap Diada de Sant Jordi i que vaig aconseguir gràcies a la meva col·laboració amb determinada entitat cívica. L’edició d’aquest llibre per part de Curial Edicions ha estat possible gràcies a la col·laboració de les entitats Memorial 1714, Moviment civil 1714, i l’ Associació Francesc de Castellví, responsables de la campanya El Cas dels Catalans que es va engegar el mes de març de l’any 2011.

Anteriorment, l’any 1992, havia estat publicat en llengua anglesa per la mateixa editorial.

Es tracta de la traducció al català de dos opuscles (Consideració del Cas dels Catalans i La Deplorable Història dels Catalans), escrits i publicats a Londres l’any 1714, just abans del Tractat d’Utrecht; en el marc en el qual Catalunya perdia els seus drets i privilegis a mans dels exèrcits espanyol i francès. En aquests opuscles s’hi reflecteix la preocupació i el rebuig de molts ciutadans anglesos davant de la política duta a terme pel seu govern tory amb la qual es decidia deixar sola Catalunya, contravenint el Pacte de Gènova, signat per la reina Anna d’Anglaterra l’any 1705, en la seva lluita perquè Carles III (casa d’Àustria) fos el rei d’Espanya enfront del pretendent borbó Felip V. També s’hi condemna la forma amb la qual l’esmentat govern tory premia la insubornable fidelitat mostrada pels catalans vers el pretendent dels àustries.

El llibre, que conté els textos dels esmentats opuscles, tant en la versió original anglesa com en la seva traducció al català, conté sengles pròlegs d’Amèlia Trueta de Strubell i d’en Michael B. Strubell i es clou amb un epíleg que signa el segon.

És una obra interessant per a tots aquells que desitgin aprofundir en el coneixement dels fets que es van esdevenir durant el setge i caiguda patits per la ciutat de Barcelona a mans dels exèrcits espanyol i francès i que van tenir unes conseqüències negatives pels catalans. Unes conseqüències que els ciutadans de Catalunya patim en l’actualitat.

Títol: El cas dels catalans
Autor: Michael B. Strubell
Editorial: Curial Edicions Catalanes
ISBN: 978-84-9779-323-0
Pàgines: 301

Share

4 pensaments a “El cas dels catalans

  1. Jordi Príncep

    Montserrat, ara només cal que els nostres governants a la Generalitat es facin ressò de la veu del milió i mig de catalans que provinents de tots els punts de la nostra terra ahir vàrem sortir al carrer tot deixant clar que és el que volem. I que aquests matixos governants deixin de fer la puta i la Ramoneta (Pujol dixit)

  2. Pere Martí

    Hola! El meu nom és Pere Martí. Això no és un comentari, perdona. Cada dia segueixo el teu blog sobre crítica de llibres en català, felicitats. Et vull demanar un favor: recomanem, si usplau, un llibre sobre els esdeveniments del 1714 (perquè ens va deixar Angleterra?, perquè Espanya i França va invadir Catalunya?, més o menys les dades i el perquè de tot això?; i que ha fet Catalunya durant aquests 298 anys per sortir-se’n?). Gràcies.
    Salutacions d’en Pere.

  3. Montserrat Brau

    Ai, sí, Jordi!
    Pere, abans de res, gràcies per venir cada dia a llegir el Nosaltres! De debò que quan llegeixo que algú s’acosta a aquest blog a informar-se sobre llibres i ens ho explica em fa molt feliç, perquè tota la feina que hi fem entre tots cobra sentit! Així doncs, moltes gràcies!! Sobre el tema que comentes, no et sé dir massa, perquè en “no ficció” no sóc massa especialista. De tota manera, miraré d’esbrinar-ne una mica més i, en qualsevol cas, aquí tens l’aparador del Nosaltres, a veure qui s’engresca a contestar… Gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.