Barcelona nova, de Llorenç Soldevila

la-barcelona-nova_9788498093001Pòrtic ens presenta una col·lecció molt i molt interessant. Es tracta d’un estudi de  que combina geografia i literatura, a l’estil d’aquelles rutes turístiques que de tant en tant apareixen quan una novel-la agafa certa esplendor, però amb una gran diferència: Soldevila ha fet una extraordinària feina de recerca.

La col·lecció completa estarà formada per un total d’onze volums, dedicats cadascun d’ells a una part del territori nacional i fins ara podem trobar al mercat els que retraten les comarques lleidatanes, tarragonines i barcelonines i un parell de volums dedicats a la Barcelona nova i la Barcelona Vella. Queda en projecte la repassada a les comarques gironines o els territoris valencià i balear.

En el volum que ens ocupa, Barcelona nova, Soldevila fa una extensa relació d’espais i textos literaris relacionats amb els barris de Barcelona que queden fora de les muralles, és a dir, fora de la Barcelona més històrica. I, per la part que em toca, m’he dedicat amb més interès pel barri de Sants (ja posats… em miro el meu barri!).

Així doncs, he pogut recórrer, aquest cop a través de textos de diferents autors, alguns dels carrers d’aquest barri emblemàtic acompanyada virtualment de coneguts personatges com els reconeguts santsencs Núria Feliu, Josep Carreras o Quim Monzó. Per posar-vos un exemple: Soldevila parla de l’institut d’educació secundària i batxillerat Emperador Carlos i quan ho fa, a més d’explicar que en Monzó va ser un dels seus estudiants, ara ja fa uns quants anys, acompanya la descripció de l’edifici amb un text del mateix Monzó.

I és que ja és això! La Geografia literària no és només una llista de llocs que hagin aparegut a llibres o que tinguin una mica de relació amb el món literari, és una molt bona guia per als curiosos i els amants de la literatura per descobrir llocs que potser havíem vist o havíem llegit però que potser no havien gaudit de tota la nostra atenció.

Gaudiu-la!!

Títol: Barcelona Nova
Autor: Llorenç Soldevila
Editorial: Pòrtic
Col·lecció: Geografia literària
Pàgines: 336
ISBN: 978-84-9809-300-1
Preu: 22,50€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.